Gyepszőnyeg telepítés, csere

Egy kert megítélésében nagyon fontos szép ápolt egészséges gyep. A zölden virító gyepet messziről már az utcáról a kerítésen keresztül lehet látni. Egy meglévő kialakított kert felújításánál mérlegelés kérdése, hogy a jelenlegi gyep menthető-e, vagy teljes egészében cserére szorul. 

 

A gyepszőnyeg telepítés menete

 
A megfelelő gyepszőnyegtípus kiválasztása

Már a kert tervezése során el kell dönteni, hogy a gyep milyen igénybevételnek lesz kitéve, mire szeretnék használni. Gyerek, kutya, sportolás, mivel ettől függ, hogy milyen típusú gyep kerül lerakásra. 

 

Előkészítő földmunkák

A gyepszőnyeg lerakása, gyakorlatilag az utolsó fázis, előtte az adott területet megfelelően elő kell készíteni, hogy a gyep a későbbiekben minél kevesebb mesterséges beavatkozást igényeljen. Nagyon fontos a kellően laza sík gyommentes talaj amely rendelkezik némi lejtéssel is.

A talaj előkészítése gyom és egyéb hulladékoktól való mentesítését követően, legalább 15-20cm mélyen történő lazítására kerül sor, hogy a begyökeresedő fűszál gyökerei könnyedén tudjanak haladni a  talajban. A teljesen egyenletesre húzását követően, a vakondháló elhelyezése történik. 

-durva tereprendezés (terület megtisztítása, terep és lejtés viszonyok kialakítása, vízelvezetés megoldása, megfelelő talajszerkezet és tápanyagtartalom kialakítása)

-finom tereprendezés (a gyepszőnyeg alá egy jó minőségű talaj elhelyezése, hengerelése, vakondháló lerakása) 

Gyepszőnyeg telepítése

A gyepszőnyeget csak első kézből a termelőtől szerezzük be, mert a sikeres gyepesítés érdekében a felszedett gyepszőnyeget, még aznap le kell rakni, mivel befülledhet, vagy akár ki is száradhat a feltekert gyep. A gyepszőnyeg tekercsek a gyepesítendő terület legtávolabbi részéről kezdjük lerakni halszálka kötésben. Nagyon vigyázni kell, hogy a gyep gyökerei és a talaj között hézag nem alakulhat, mert az adott területen a gyep pusztulásához vezethet. A tekercseket gyakorlatilag hézagmentesen egymás mellé rakjuk.  

Rendszeres gondozás

A lerakott gyepszőnyeg szinte azonnal használható, bár annak begyökeresedése már egy hosszabb folyamat. Az adott klímánkon egy megfelelően beállított öntözőrendszer elengedhetetlen a gyep díszítő értékének megőrzése érdekében.

Az új telepítésű gyepet mindig bőségesen kell megöntözni.