Sziklakert

Manapság nagyon divatos lett a sziklakert építése, mert nem csap szép, de funkciót is elláthat. Egy új kert kialakításánál kisebb emelkedő, vagy támfal van, akkor annak kihasználása érdekében sziklakertet építhetünk. Magyarországon jellemzően mészkőfajtákból tudunk választani a sziklakert alapanyagihoz, de ezek színárnyalata eltérő lehet a vöröstől, akár a tiszta fehérig. A kövek méreténél inkább a nagyobb méretű köveket részesítik általában előnyben, formára természetesség elérése a cél. A sziklakertben inkább a kövek domináljanak, nem annyira föld illetve a beültettet növények mennyisége. A növényeket kisebb foltokban azonos fajtákból ültessük be, hogy minél természetesebb hatást keltsen. A növénycsoport beültetésénél figyelni kell arra, hogy mindig legyen virágzó növény a sziklakertben. A virágzást, a hagymás évelőkkel indítjuk, majd utána a különböző sziklakerti évelők. Egy-egy törpefenyő, más hasonló sziklakerti jellegű örökzöld teheti még természetesebbé a sziklakertet. 

A sziklakert növények jelentős része szárazságtűrő, azért az itt is a (klimatikus viszonyok miatt, például, ha több hónapig nem esik eső nyáron)  ki kell építeni a csepegtetős öntözőrendszert, persze külön erre kialakított zónával, megfelelő vezérléssel. 

 

Leggyakrabban ültetett virágzó sziklakerti növények:

Achillea umbellata - Görög cickafark, achillea_umbellata

Aubrieta hibridek - Kerti pázsitviola,

Aubrieta-cultorum-Axcent-Deep-Purple-pazsitviola-680x680

 

Cerastium tomentosum - Molyhos madárhúr, Phlox douglasii - Douglas lángvirág, Sagina subulata - Mohafű, Saxifraga - Kőtörőfű hibridek, Sedum - Varjúháj változatok, Sedum album - Fehér varjúháj, Sedum acre - Borsos varjúháj, Sedum rupestra - Szürke varjúháj, Sedum floriferum - Kínai varjúháj, Sedum kamtschaticum - Kamcsatkai varjúháj, Sedum spurium - Kaukázusi varjúháj, Silene - habszegfű, Thymus serpyllum - Kakukkfű