Öntözőrendszer

Öntözőrendszer kialakítása elengedhetetlen ma már díszkert kialakításánál. Mivel kert egy mesterségesen létrehozott körülhatárolt zöldfelület, fő építő eleme a növény, azonban a mai rapszodikusan változó időjárási viszonyoknál a természetes csapadékokra már nem számíthatunk, öntözés nélkül a kert életképtelen. A megfelelően beállított öntözőrendszer pont annyi vizet juttat ki amely a növényeknek, ami a megfelelő fejlődéséhez szükséges. Ha kézi tömlős öntözést választanánk, akkor egy nagyobb kert alapos öntözése, több órát venne igénybe. Továbbá a kijuttatott víz mennyisége sem biztos, hogy egyenletes lenne. Ezért egy öntözőrendszerrel időt, és rengeteg vizet spórolhatunk meg.

Az öntözést a hajnali órákban célszerű végrehajtani, mivel ekkor már talajhőmérséklet ideális (nem párologtatja el azonnal a meleg talaj kilocsolt vizet), ilyenkor tudják a növények legjobban felvenni, hasznosítani a kijuttatott vizet. Illetve a gyep leveleiről a felesleges víz elpárolog, így kisebb a gombás megbetegedések kialakulásának esélye. 

Bokrokat, fákat mindenképpen alulról csepegtető rendszerrel kell öntözni, mivel azok levelei nagyon érzékenyek felülről kapott hideg vízre. 

Adott területre külön terv készül az öntözőrendszer kialakításáról, zóna felosztásáról, nyomvonaláról. A helyszín megtekintése után a terv készítésénél figyelembe kell venni, hogy a területrész mennyire árnyékos, mennyire van beültetve nagyobb fákkal bokrokkal, vagy milyen lejtéssel rendelkezik.